Blog

Γιατί σε εμένα ;

Γιατί σε εμένα ;

Το έχεις πει, σωστά;

Εγώ το έχω πει.

Είναι η στιγμή που έχεις νιώσει να λυγίζεις μπροστά σε ένα άσχημο γεγονός, η στιγμή που ο χρόνος σταματά κι εσύ ξέρεις πως δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο άνθρωπος που ήσουν.

Αναρωτιέσαι γιατί έπρεπε να το περάσεις αυτό, ποιος είναι ο λόγος που συνέβη, τι έκανες λάθος, αν μπορούσες να το έχεις αποφύγει με κάποιον τρόπο.

Μπορεί οι λύσεις που ψάχνεις στα κλαδιά να βρίσκονται στις ρίζες

Μπορεί οι λύσεις που ψάχνεις στα κλαδιά να βρίσκονται στις ρίζες

Έχεις παρατηρήσει πως μερικές φορές «παράξενα» πράγματα συμβαίνουν στις σχέσεις μας;
Κάποια από τα πολλά παραδείγματα είναι :

Σχέσεις που τελειώνουν γρήγορα
Η αίσθηση πως κανείς δεν μας βλέπει
Μοντέλα σχέσεων που επαναλαμβάνονται
Ανεξήγητη επιθετικότητα, συνεχείς διαπληκτισμοί
Αίσθηση αδικίας και ενοχής
Συνεργασίες που ναυαγούν ξαφνικά και άλλα

Από εσένα εξαρτάται

Από εσένα εξαρτάται

Κάθε μέρα, μπορείς να επιλέγεις πώς θα ζήσεις σε αυτόν τον κόσμο.

Κάθε ώρα, κάθε μέρας, μπορείς να ξεκινάς από την αρχή!

Είχες μια δύσκολη μέρα χθες; Ναι, συμβαίνει κι αυτό. Σήμερα μπορείς να επιλέξεις να την αλλάξεις. Ή να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις αυτό που δεν μπορείς να αλλάξεις.

Οι δυσκολίες είναι μια πραγματικότητα, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές.

Το σύμπαν συνωμοτεί ;

Το σύμπαν συνωμοτεί ;

Μια φράση που έχει αγαπηθεί όσο λίγες είναι αυτή που λέει πως το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να κάνει τις επιθυμίες σου πραγματικότητα.
Αν είσαι από αυτούς που το πιστεύουν, θα σε απογοητεύσω, οπότε προχωράς την ανάγνωση με δική σου ευθύνη.


Είναι, βέβαια, μια όμορφη σκέψη. Ποιος δεν θα ήθελε να είχε έναν τέτοιο φροντιστή ! Το παιδικό μας όνειρο πραγματικότητα σε μια μόνη φράση. Εκείνος ο γονιός που ό,τι θέλουμε, αν βέβαια, όπως υπονοεί η παραπάνω φράση, το θέλουμε αρκετά, θα το εμφανίζει μπροστά μας, χωρίς να κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να το θέλουμε.

Το πρώτο βήμα για να επουλώσεις τα τραύματα σου

Το πρώτο βήμα για να επουλώσεις τα τραύματα σου

Όλοι έχουμε κάποια τραύματα. Δυσκολίες από το παρελθόν, που με κάποιο τρόπο μας ακολουθούν και θέλουν τη φροντίδα μας.

Αν θέλεις να φροντίσεις αυτές τις πληγές, αυτές τις δυσκολίες, χρειάζεται να ξεκινήσεις, όπως με ό,τι άλλο, από το πρώτο βήμα.

Μπορεί να σου ακουστεί λίγο κλισέ, αλλά συνήθως τα κλισέ βασίζονται σε καθολικές αλήθειες.

Το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα που χρειάζεται να κάνεις για την επούλωση των τραυμάτων σου, όποια κι αν είναι, είναι το να μάθεις να είσαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου !

Πως μπορείς να σταματήσεις να κρύβεις αυτό που νιώθεις πραγματικά

Πως μπορείς να σταματήσεις να κρύβεις αυτό που νιώθεις πραγματικά

Το συναίσθημα είναι ενέργεια σε κίνηση. Τι συμβαίνει όταν εμποδίζουμε αυτή την ενέργεια να κινηθεί;

Ό,τι δεν μοιραζόμαστε, το αποθηκεύουμε.

Όταν κρύβουμε αυτό που νιώθουμε, αυτό δεν φεύγει… απλώς καθυστερεί να έρθει στην επιφάνεια.
Το έκανα κι εγώ αυτό κάποτε. Απέφευγα και προσπαθούσα να κρύψω όποιο συναίσθημα δεν ήταν «θετικό». Ακόμη κι απ' τον ίδιο μου τον εαυτό !

Καταλαβαίνεις, πως δεν πήγε και πολύ καλά αυτό ...

Λοιπόν, πως μπορείς να σταματήσεις να κρύβεις το πως νιώθεις πραγματικά;

Μην τις φοβάσαι τις συγκρούσεις

Μην τις φοβάσαι τις συγκρούσεις

Μην τις φοβάσαι τις συγκρούσεις. Υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Ένα ηφαίστειο δεν γεννιέται την ώρα της έκρηξης. Αυτό είναι που βλέπεις, γιατί τότε κάνει θόρυβο και σε τρομάζει. Πριν την έκρηξη υπάρχει κάτι που βράζει από κάτω και μπορεί να βράζει και να μαζεύει πίεση καιρό.

Σε μια σχέση η ισορροπία μπορεί να είναι μόνο επιφανειακή. Η πραγματική ισορροπία, όπως και η αληθινή αγάπη, χρειάζεται κανόνες. Δεν φτάνει η καλή μας πρόθεση, η καλοσύνη μας ή η επιθυμία μας να είναι οι σχέσεις μας καλές.


Αντίθετα, μπορεί ακριβώς αυτή η επιθυμία, σε συνδυασμό με τον τρόπο που έχουμε μάθει να συνδεόμαστε με τους άλλους, να μας οδηγεί σε πολλές υποχωρήσεις ή υπερβολικές απαιτήσεις ή θολές και ανέκφραστες ανάγκες ή εξηγήσεις.

Το θεμέλιο της αυθεντικής σύνδεσης

Το θεμέλιο της αυθεντικής σύνδεσης

Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε πώς να "επιδορθώνουμε" τις σχέσεις μας. "Επιδιόρθωση" σημαίνει αναγνώριση των συναισθημάτων του άλλου μέσω μιας ειλικρινούς και ανοιχτής συζήτησης μετά από μία σύγκρουση.


Σε ΚΑΘΕ σχέση (ακόμα και σε υγιείς σχέσεις) υπάρχουν οι συγκρούσεις. Ακόμα και στις υγιείς σχέσεις, θα υπάρξουν στιγμές με: ύψωση της φωνής, επικριτική συμπεριφορά ή να υπωθούν πράγματα που αργότερα θα μετανιώσουμε και αμυντικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος μέσα στις σχέσεις.

Ένα βάρος προγονικό

Ένα βάρος προγονικό

Κάποιες φορές έρχεται ένα βάρος προγονικό και κρέμεται πάνω μας.

Γίνεται ανεπαίσθητα, σιγά σιγά κι αθόρυβα ακουμπά πάνω σου, γυρεύοντας κι αυτό παρηγοριά.

Ζεις τη ζωή σου, χωρίς να καταλαβαίνεις την παρουσία του.

Νιώθεις τα αποτελέσματα της ύπαρξής του. Κάποιο άγχος, μια θλίψη ανεξήγητη, ένα συναίσθημα που επιμένει – ακόμη κι όταν όλα φαινομενικά είναι καλά.

Φοβάσαι ;

Φοβάσαι ;

Φοβάσαι ; εγώ ναι. Φοβάμαι διάφορα πράγματα. Με κάποιους από τους φόβους μου έχω κάνει ειρήνη, με κάποιους βρίσκομαι σε συνεχή διαπραγμάτευση τύπου δεν θα σε ενοχλήσω, δεν θα με ενοχλήσεις και κάποιους τους έχω χρησιμοποιήσει προς όφελός μου, γιατί, τελικά, με βοηθούν να ζω καλύτερα.


Περίεργο ακούγεται αυτό, έτσι ; Κι όμως, οι φόβοι μπορεί να είναι και χρήσιμοι. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είναι μέρος της φυσιολογίας μας, υπάρχουν για να μας προστατεύουν. Φαντάσου να μην φοβόσουν να πέσεις από ένα ψηλό κτήριο, να μη φοβόσουν να επιτεθείς σε ένα άγριο θηρίο, να μην φοβόσουν για τη ζωή σου. Θα μου πεις, χρειάζομαι τον φόβο για να προστατευτώ ; Έχω τη λογική μου.

9 «μικρά» βήματα για μια «μεγάλη» ζωή

9 «μικρά» βήματα για μια «μεγάλη» ζωή

Η ζωή είναι ένας πίνακας λευκός. Τον ζωγραφίζουμε με όλες τις πιθανές αποχρώσεις. Άλλες πιο σκούρες, άλλες πιο φωτεινές, φυσικό είναι αυτό, η ζωή έχει τόσες πολλές όψεις.


Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρωματισμός, ούτε όμορφα και άσχημα χρώματα, παρά μόνο επιλογές, που κάνουμε κάθε μέρα, συνειδητά ή ασυνείδητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε τη ζωή πιο όμορφη και, αν ζούμε μόνο ακολουθώντας κάποιες συνήθειες, σε έναν αυτόματο πιλότο, μπορεί να ξεχνάμε να προσθέσουμε τις πινελιές που κάνουν τη ζωή ξεχωριστή.

Σε αγαπάς αρκετά;

Σε αγαπάς αρκετά;

«Σε αγαπώ», δυο λέξεις μικρές, που κρύβουν μέσα τους τεράστια αξία. Τι πιο όμορφο από το να το ακούς ή να το λες; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τη χαρά αυτής της λέξης, μας την προσφέρουν αγαπημένα πρόσωπα και τους τη χαρίζουμε κι εμείς.

Το να αγαπάς και να το να αγαπιέσαι δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, είναι το ίδιο σημαντικά και όμορφα. Το να αγαπάς τους άλλους σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σου γεννά την επιθυμία να κάνεις τους γύρω σου χαρούμενους, με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.