Blog

Πλούσιος ή φτωχός

Πλούσιος ή φτωχός ;

Πλούσιος ή φτωχός ;

Πώς θα απαντούσες αν κάποιος σου έκανε αυτήν την ερώτηση ; δώσε μου την πρώτη απάντηση που έρχεται στο νου σου χωρίς να το πολυσκεφτείς.

Τώρα, έλα να το σκεφτούμε λίγο παρέα.

Ό,τι κι αν απάντησες είναι σωστό, είναι αλήθεια, είναι η αποτύπωση σε μια λέξη της εσωτερικής σου κατάστασης για τα πλούτη και τα αποκτήματά σου. Ναι, αυτό που διαβάζεις αυτή τη στιγμή είναι ένα κείμενο για τα πλούτη σου, τα αποκτήματά σου, τα χρήματά σου.

 

Δεν διαβάζεις ένα κείμενο γενικά για τον πλούτο της ζωής, την υγεία σου, τις σχέσεις σου, τις επιτυχίες σου, τα όνειρά σου και ό,τι άλλο εξίσου ή και περισσότερο πολύτιμο υπάρχει ή θα ήθελες να υπάρχει στη ζωή σου. Φυσικά, όλα αυτά είναι επίσης πλούτη. Αξίζουν και με το παραπάνω τη φροντίδα σου και την εκτίμησή σου.

Τώρα, όμως, μιλάμε για τα χρήματα και τα υλικά αγαθά. Θέμα ταμπού, έτσι ; Καϋμένα χρήματα, πόσο τα συμπονώ μερικές φορές. Πόσο έχουν υποτιμηθεί και κακοχαρακτηριστεί από τους ανθρώπους. Πόσο έχουν θεωρηθεί σαν αιτία κάθε κακού. Άλλες φορές πάλι, έχουν υπερτιμηθεί και σηκώνουν άδικα το βάρος της λύσης όλων μας των προβλημάτων.

Κι όμως, τα χρήματα, όπως οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη ζωή μας, είναι αρχικά μια έννοια ουδέτερη. Είμαστε εμείς που προσδίδουμε στα πάντα τη σημασία που έχουν για μας. Και ανάλογα με τη σημασία, την ερμηνεία και, τελικά, την εμπειρία που αυτή η ερμηνεία δημιουργεί, θα δίνουμε μια καλή ή όχι και τόσο καλή θέση για όλα στη ζωή μας.

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στο ερώτημά μας : Πλούσιος ή Φτωχός ;

Πριν απαντήσεις, να λάβεις υπόψη σου πως όλα τα επίθετα δίνουν έναν χαρακτηρισμό, προσδιορίζουν κάτι, σχεδόν πάντα μετά από μια σύγκριση με ένα σημείο αναφοράς. Πώς θα αποφασίσεις αν είσαι πλούσιος ή φτωχός; Ποιο είναι το σημείο αναφοράς σου; Με τι συγκρίνεσαι ;

Κάθε στιγμή είσαι πλουσιότερος, ομορφότερος, ικανότερος (σκέψου όποιο επίθετο θέλεις) από κάποιον άλλον και, ταυτόχρονα είναι φτωχότερος, λιγότερο όμορφος, λιγότερο ή διαφορετικά ικανός από κάποιον άλλον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτήν.

Πώς θα ήταν, αλήθεια, αν αφαιρούσαμε τον – περισσότερο από συνήθεια – συγκριτικό προσδιορισμό στα επίθετα που χρησιμοποιούμε όταν χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας (ή και τους άλλους); Πώς θα ήταν αν θα μπορούσαμε να νιώθουμε πλούσιοι, όμορφοι, ικανοί ακόμη κι αν υπάρχουν άλλοι που είναι λιγότερο ή περισσότερο αυτά ή άλλα πολλά. Νιώσε την ελευθερία αυτής της σκέψης !

Αυτή τη στιγμή είσαι πολύ πολύ πιο πλούσιος από πολλούς άλλους. Είσαι, ταυτόχρονα φτωχότερος επίσης από πολλούς. Αφαιρώντας τη σύγκριση, μπορείς αντικειμενικά να αυτοχαρακτηριστείς σαν πλούσιος ή φτωχός και να έχεις – και στις δύο επιλογές- απόλυτο δίκιο.

Το ενδιαφέρον, σε σχέση με την επιλογή που θα κάνεις, είναι πως ο χαρακτηρισμός που θα επιλέξεις θα δημιουργήσει μια αίσθηση μέσα σου, μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό σου. Η αίσθηση αυτή, μαζί με την εικόνα που την ακολουθεί, θα δημιουργεί τις ανάλογες από σένα δράσεις ή παραλείψεις, καθώς έχουμε την τάση να πολλαπλασιάζουμε την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας, να γινόμαστε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Είναι αλήθεια, επομένως, πως είσαι τόσο πλούσιος, όσο και φτωχός.

Εσύ, γνωρίζοντας τα παραπάνω, τι θα επιλέξεις να απαντήσεις στην αρχική ερώτηση ;

Είσαι πλούσιος ή φτωχός ;

Απάντησε, χωρίς δισταγμό και δεύτερες σκέψεις και ήδη θα έχεις επηρεάσει το παρόν και το μέλλον σου.